Művészeti rendezvények          Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál         Tudományos kutatásaink                         
2014 szlest 829 x 590           log                emlekkonyv

            Szó-Tér TV                             Filmprodukcióink

Szó tér Tv 297 x 198         Filmprodukcióink 230 x 153         

Acapella fesztivált rendeznek Szegeden

Kategória: Szó-Tér

Szeged, 2015. szeptember 30., szerda (MTI) - Az ötszörös Grammy-díjas brit The Swingles is a vendége lesz a Fool Moon Acappella fesztiválnak, amely pénteken kezdődik Szegeden - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 

A hangszeres kíséret nélküli, énekelt zene műfaját bemutató, a maga nemében egyedülálló fesztivált - számtalan külföldi verseny és fellépés tapasztalatait hasznosítva - a szegedi Fool Moon vokálegyüttes alapította 2005-ben. Az elmúlt években a fesztivál közönsége megismerkedhetett a műfaj legjobb hazai képviselőivel, és többször is álló ovációval üdvözölte a külföldi acappella zene és beatbox kiválóságait.
A kétnapos fesztivál nyitányaként a székesfehérvári Musicolore Énekegyüttes és a WindSingers vokálegyüttes koncertezik pénteken az IH Rendezvényközpontban. A másfél éve alakult Fejér megyei csapat első sorban a klasszikus énekiskola hagyományait követi, nyitottságuk a vokális világra az európai szellemiséget hordozza magában. A különböző zenei stílusok, műfajok között válogatnak a középkori gregoriántól a kortárs remekművekig.
A WindSingers szívesen ad elő számokat a dzsessz és a pop műfajában egyaránt, műsorukat a különleges hangzás és humor jellemzi. Többször énekeltek a szegedi fesztiválon és megmutatták magukat a grazi Vokal Total nemzetközi a cappella versenyen, ahol ezüst diplomát szereztek pop és dzsessz kategóriában is.
A házigazda Fool Moon szombaton áll színpadra. A 2001-ben az első magyar pop-acapella csapatként létrejött együttes az elmúlt másfél évtizedben számos nemzetközi elismerést szerzett, a műfaj legismertebb hazai képviselői és Nyugat-Európa fesztiváljainak állandó fellépői.
A vokális zene határait több mint fél évszázada feszegető The Swinglesszel is szombaton találkozhat a közönség. 1963-ban az amerikai születésű Ward Swingle párizsi vokalistákból összeállított egy együttest abból a célból, hogy énekhangokon szólaltassák meg Bach billentyűs hangszerekre írt zenéjét. Az így elkészült Jazz Sebastian Bach című album azonnal a hírnév pályájára állította a csapatot. Repertoárjuk azóta a legváltozatosabb zenei stílusokkal bővült, és eredeti szerzeményekkel is gazdagodott. A londoni együttes jelenlegi felállását adó hét fiatal énekest ugyanaz az újító szellem vezérli, ami a 60-as évek első sikereit óta átjárja az ötszörös Grammy-díjas csapatot.

 

forrás: MTI

Találat: 2302