Művészeti rendezvények          Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál         Tudományos kutatásaink                         
2014 szlest 829 x 590           log                emlekkonyv

            Szó-Tér TV                             Filmprodukcióink

Szó tér Tv 297 x 198         Filmprodukcióink 230 x 153         

Program a magyar népmese megőrzéséért

Kategória: Szó-Tér

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) - A magyar népmesekincs megőrzését és terjesztését célzó programot dolgozott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézményeivel együtt, a projekt részleteit kedden ismertették a szakemberek a Hagyományok Házában.

 

Azt szeretnénk elérni, ha minél kedveltebb, ismertebb és elfogadottabb lenne a népmesék esti és napközbeni olvasása - hangsúlyozta Rétvári Bence parlamenti államtitkár kedden, a magyar népmese napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón Budapesten.
Az államtitkár hozzátette: a népmese olyan kincs, amelyet az minisztériumnak és háttérintézményeinek közösen kell bemutatniuk és népszerűsíteniük. Kiemelte: a népmesekincs a magyar nemzeti összetartozás fontos jelképe.
Az államtitkár rámutatott arra, hogy a magyar népmese a közösségi identitás, az egyéni fejlődés és a családi összetartó erő szempontjából egyaránt fontos, ezért hirdetik meg a Minden este népmese programot, hogy minél többen meséljenek gyermeküknek.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról szólt, hogy intézményük már tíz éve foglalkozik népmesemondással és építi bele ezt programjaiba. Kiemelte: aktívan részt vettek a magyar népmesekincs terjesztésére irányuló cselekvési terv kidolgozásában, céljuk a területen tevékenykedők összefogása. Szeretnének a közmédiával is együttműködni, hogy a jó példák is képernyőre kerülhessenek, emellett társadalmi tanács létrehozását is tervezik. Terveik közé tartozik mesemondási kézikönyv és mobiltelefonos alkalmazás megvalósítása is.
Pompor Zoltán, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgató-helyettese elmondta: csoportot hoztak létre, amely azon kezdett el gondolkozni, hogy miként lehetne a köznevelésben és a felsőoktatásban erősíteni a népmese szerepét.
Rámutatott: hasznosnak találnák, ha erősödne az élőszavas mesemondás szerepe és ha a tankönyvekben a népmesék eredeti, csonkítatlan változatban jelennének meg. Hozzátette: a pedagógusképzésben nem szerepel élőszavas mesemondáshoz kapcsolódó kurzus, vannak azonban kutatóműhelyek a népmeséhez kapcsolódóan és a Hagyományok Házában is komoly kutatás folyik. Hozzáfűzte: a társadalmi tanácsba pedig olyan szereplőket szeretnének meghívni, akik jó tanácsokat tudnak adni az élőszavas mesemondástól a kutatáson át a drámapedagógiáig.
A népmese napját immár tizenegy éve szeptember 30-án, Benedek Elek születésének évfordulóján ünnepelik Magyarországon.

 

forrás: MTI

Találat: 2537