Művészeti rendezvények          Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál         Tudományos kutatásaink                         
2014 szlest 829 x 590           log                emlekkonyv

            Szó-Tér TV                             Filmprodukcióink

Szó tér Tv 297 x 198         Filmprodukcióink 230 x 153         

Szó-Tér Egyesület

Kategória: Szó-Tér

Ismerjen meg egy fiatalos, számos arculattal és eredménnyel rendelkező civil egyesületet! A 2001-ben alapított nonprofit szervezet, a SZÓ-TÉR egyesület abban a meggyőződésben tevékenykedik, hogy a Dél-Alföld gazdasági- és kulturális fejlődésének, EU-s integrációjának és a civil szektor lényegi szerepvállalásának feltétele a hatékony társadalmi kommunikáció.

 

Alapításának célja a non profit szektor kommunikációs igényeinek ellátása, nevezetesen: ”A civil szervezetek szerepvállalását és kiteljesedését szolgáló kommunikáció sokféleségével az EU gyakorlatának megfelelő társadalmi nyilvánosság megteremtése a Dél – alföldi régióban”.

A Szó-Tér Egyesület küldetéséből adódó szerepvállalások az következőkre terjednek ki.:

  • Csongrád megyei és Dél-alföldi civil szervezetek külső és belső kommunikációjának segítése, szervezése és bonyolítása az írott és elektronikus sajtóban, interneten.
  • Rendszeres televíziós műsorok készítése.
  • Kulturális és művészeti rendezvények, konferenciák szervezése;
  • A határon túli magyar médiumokkal való kapcsolatok létrehozása, ápolása, műsorcserék.
  • Non profit és for profit célú pályázatok megvalósításában való aktív közreműködés: nyilvánossági- és arculati- követelmények megvalósítása, tanácsadás, társpályázat
  • Elektronikus médiumokkal kapcsolatos gyakorlati ismeretek oktatás/képzés,
  • közvélemény-kutatás,
  • Kampányok szervezése és szaktanácsadás.

Az egyesület tevékenysége három nagyobb területre terjed ki:

I. Civil kommunikáció. Folyamatos kapcsolatok ápolása régió civil szervezeteivel. Kölcsönös tájékoztatás, közös programok, hírek, tudósítások a mozgalomról. Általános kommunikációs segítségnyújtás, szolgáltatások, tanácsadás. Digitális produkciók, televíziós és egyéb PR filmek,- társadalmi célú hirdetések készítése, civil konferenciák, tanácskozások. Kulturális küldetés: programok, kiállítások, komolyzenei programok rendezése. A SZÓ-TÉR szervezi a tradicionális Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált (már tizenharmadik alkalommal), a szegedi jótékonysági Börtönkoncerteket is.

II. Non profit produkciós iroda, - bevétel- (nem nyereség) orientált munka a működési kiadások, pályázatok saját erejének fedezésére, technikai fejlesztések céljából.
Nyertes civil pályázatok EU-s előírások írott és elektronikus média-kommunikációs követelményeinek teljes körű formai és tartalmi nyilvánosságának megteremtésének vállalása. Mindemellett dokumentum-, oktató-, referencia-, és ismeretterjesztő filmek készítése, (pl. a ”A gének tudománya és mindennapi kenyerünk”c. hat részes sorozat a MTA Szegedi Biológiai Központ szakmai hátterével) kulturális programok, sorozatok szervezése, rögzítése, közvélemény kutatás, szociológiai felmérés, és gyakorlati médiaképzés.

III. Rendszeres televíziós műsorkészítés. A fél évtizeddel ezelőtt indult és azóta is folyamatos „Szó-tér, a nyitott közgondolkodás tere” című regionális televíziós műsorokban a helyi non profit mindennapok ügyei, szervezetei kerülnek bemutatásra. Elérhetőség: a Dél-Alföldi társult helyi televíziók adáskörzetében Bács-Kiskun-, Békés és Csongrád megye mintegy 400.000 potenciális nézője.
Az adások témái sokrétűek: civil szervezetek által megvalósított programok (NEA, EU, munkaerőpiac, foglalkoztatottság, fogyasztóvédelem, környezeti kihívások, pályázatok), a non profit szektor kérdései, illetve a fogyasztók- és a környezet védelme, kulturális rendezvények, konferenciák szervezése, események közvetítése stb.
A műsorokban többek között bemutatjuk az új civil szervezeteket, lehetőséget kínálva így a kisebb egyesületeknek, alapítványoknak a nagyobb nyilvánosságra.

Egyesületünk számvitelét és munkáját az Állami Számvevőszék 2011 májusában egyhetes helyszíni ellenőrzés során ellenőrizte. A vizsgálati jegyzőkönyv szerint: „a vizsgált pályázatok elszámolása alátámasztotta a szerződésekben vállalt és a szakmai beszámolókban felsorolt feladatok végrehajtását”

Hasznos linkek, információk

A Civil törvény információs honlapja

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő - hazai pályázatok

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatai

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma oldala 

Találat: 2981